پیش از این و در مطلبی مجزا، پرفروشترین خودروهای بازار چین در نیمه نخست سال 2014 میلادی را بررسی نمودیم. اکنون که در اوایل سال 2015 میلادی هستیم فرصتی فراهم شده تا تمامی آمار سال گذشته را مورد واکاوی خود قرار دهیم. بر مبنای آخرین دادههایی که از سوی انجمن خودروهای سواری چین (CPCA) انتشار یافته و در سایت «CHINAAUTOWEB» نیز ارائه گردیده است، تنها در بخش خودروهای سدان/هاچ بک/کوپه لیستی از 120 مدل پرفروش وجود دارد که در نوع خود حیرتآور بوده و خبر از بازاری سخت متنوع و رقابتی میدهد.
نکته جالبی که در این لیست مشاهده میشود آن است، که بهجز برخی از خودروهای سوپر لوکس و اسپرتی و یا بعضی از مدلهای الکتریکی و هیبریدی، که وارداتیاند، بیشتر برندهای خارجی عرضه شده در این کشور توسط کمپانیهای داخلی و با مشارکت با آنها تولید و عرضه میشود و خودروهای وارداتی درصد کمی از تمامی خودروهای فروخته شده را در برمی گیرد. چین امروز را میتوان بازاری بسیار متنوع و رقابتی در کنار عوارض و مالیاتهای نسبتاً بالا دانست که بهای خودروهای متوسط و علیالخصوص نمونههای لوکس در آن نسبت به ممالک اروپایی و نیز آمریکا و… بالاتر است اما در عین حال قیمت خودروهای کوچک و با پیشرانههای کمحجم (برندهای داخلی و خارجی) نیز در آن معقول و متناسب است؛ ممکن است در این بازار بهای یک خودروی لامبورگینی اونتادور 380 هزار دلاری – با توجه عوارض و مالیات سنگینی که از آن اخذ میگردد – به 1.2 میلیون دلار افزایش یابد ولی لااقل این امکان هم برای یک حقوقبگیر متوسط جامعه فراهم است که بتواند با بودجه ای معادل 10 الی 15 هزار دلار اقدام به خریداری انواع سادهتر برندهای مشهور خارجی اعم از فولکسواگن، شورولت و هیوندای و….. نماید و یا آنکه از مدلهای مجهزتر و نسبتاً باکیفیتتر داخلی همچون جیلی، گریت وال و چانگان و…. برخوردار گردد. این امر بهتنهایی نمایشگر بازاری است که در آن بیشتر منافع اقشار متوسط و پایینتر جامعه لحاظ میگردد تا طبقات فرادست و برخوردار.
از سویی دیگر هم میبینیم که این بازار انحصاری هم نیست و امکان ورود آزاد به آن برای تمامی سازندگان خارجی فراهم است و کیفیت خودروهای تولیدی و علیالخصوص برندهای داخلی هم در آن روزبهروز در حال بهبود است، چنین ترکیب غریبی هم تاکنون در کمتر جایی از عالم دیده شده است، شاید بتوان این شیوه را تا حد زیادی مختص خود چین دانست و در ممالک دیگر امکان الگوبرداری از آن چندان فراهم نباشد، به نظر میرسد که سازوکارهای اداری و همچنین عناصر فرهنگی هم در ایجاد آن دخیل است وگرنه شاهدیم که در بیشتر نقاط دنیا و البته تنها بهجز در کره و ژاپن، مالیات بالا و نیز عوارض و تعرفه گمرکی زیاد و…. هم قیمت خودرو را بالاتر برده و هم از کیفیت آن بهشدت کاسته است و صد البته پی آمدی جز انحصار، دلالی و پایمال نمودن حقوق مشتری به همراه نداشته است. بگذریم!
کماکان در رده خودروهای سدان/هاچ بک/کوپه برند فولکس واگن در رأس جدول قرار دارد و فرمانروای بلامنازع این عرصه است اما در مقابل رقبای ژاپنی و آمریکایی نیز چندان عقبتر نیستند و در این میان شاهدیم که برندهای همچون نیسان و شورولت و بیوک نیز ردههای بالای جدول را اشغال نمودهاند. شاید بتوان در این بین نیسان سیلفی را رقیبی پرتوان برای مدلهای مختلف فولکس واگن دانست، تنها کافی است که با فاصله 34 عددی آن با رتبه دوم جدول نگاهی بیندازیم تا اقبال چینیها به برند نیسان را بهتر درک کنیم، با ادامه این وضع هیچ بعید نیست که در آینده ای نه چندان دور، نیسان بتواند برتری فولکس واگن را در این بازار به چالش کشد. در این میان کره ایها نیز بسیار موفق ظاهر شدهاند و برای نخستین بار نام هیوندای الانترا را در لیست 10 مدل پرفروش مشاهده میکنیم. در بین برندهای چینی هم رقابت سختی بین چانگان ایدو و جیلی امگرند وجود دارد که در نهایت جیلی امگرند EC7 توانسته عنوان پرفروشترین سدان چینی در سال 2014 را از آن خود نماید. همچنین در این سال نزدیک به 23.7 میلیون خودرو در چین تولید شده است که به لحاظ تعداد در حدود یکچهارم کل خودروهای تولیدی در سرتاسر کره زمین را دربرمی گیرد.
طبق واپسین آمار، پرفروشترین خودروهای بازار چین در رده سدان/هاچ بک/کوپه به شرح ذیل است:
رتبه اول: فولکس واگن لاویدا با فروش 371,962 دستگاه، این مدل با مشارکت خودروسازی شانگهای تولید و عرضه میشود. بهای انواع گوناگون این خودرو از 133,900 یوآن تا 166,900 یوآن متغیر است.
volkswagen Lavida
volkswagen sagitar
Nissan Sylphy
2014 Volkswagen jetta sedan
Buick Excelle GT
VW Santana 2014
2014 Chevy Cruze
Hyundai Elantra 2014
2014 Chevrolet Sail
Volkswagen Bora 2014
رتبه برخی از خودروهای سدان/ هاچ بک چینی که در بازار ایران عرضه میشوند، به شرح ذیل است:
رتبه بیست و یکم: جیلی امگرند EC7 با فروش 165,239 دستگاه، این مدل پرفروشترین خودروی سدان با برند چینی در این بازار است و در ایران هم توسط شرکت جیلیران موتور عرضه میشود.اخیراً این خودرو دستخوش تغییراتی در ظاهر و نیز درون کابین خویش گردیده است اما با کمال شگفتی شاهدیم که هنوز هم نمونه غیر فیس لیفت اولیه (مدلهای 2014) این خودرو در کشورمان پیشفروش میشوند. بهای تیپهای مختلف جیلی امگرند EC7 با گیربکس اتوماتیک و با پیشرانه 1.8 لیتری بین 92,800 الی 113,800 یوآن است.
2014 Emgrand EC7
Changan EADO 2014
Roewe 350 facelift 2014
FAW Besturn B50
Brilliance H330 2014
Great Wall Voleex C30
Zotye Z300
Chery Fulwin2 2014
MG3 2014
Lifan 620 China 2014
منبع : ahleiran.ir